Džungļu pasaulē

20.oktobrī skolas bibliotēkā pulcējas 3.klašu skolēni, lai iepazītos ar augu un dzīvnieku valsti pasaules džungļu rajonos, noskaidrotu klimatiskos apstākļus, pārdomātu problēmas, kas  skar šos rajonus, pārrunātu mitro tropisko mežu nozīmi mūsu dzīvē.

   Mitrie tropiskie meži ir vecākie meži pasaulē ar bagātīgu – līdz 3000 koku sugu skaitu. Tie  ir galvenie skābekļa ražotāji, ogļskābās gāzes un nokrišņu  uzkrājēji pasaulē. Tajos mīt puse no pasaules augiem un dzīvniekiem un dzīvo ap 1000 cilšu. Mūžīgās vasaras teritorija ir bagāta ar augiem, no kuriem lielāko daļu izmanto ārstniecībā. Mežs ir kā daudzdzīvokļu māja, kura katrā stāvā kāds dzīvo. Uzlecot saulītei sākas  strauja iztvaikošana un ap pusdienlaiku sāk veidoties mākoņi, pēcpusdienā jau sākas  negaiss ar ļoti spēcīgām lietusgāzēm.

   Raiba un daudzveidīga ir džungļu dzīvnieku valsts. Jautrību rada krāšņo papagaiļu rīta koncerti, taureņu ar viltus acīm dejas un mērkaķu rotaļas. Kokos saldā miegā snauž sliņķis, kura kažokā mājo 950 vaboles, aug sēnes, aļģes un lidinās taurenīši. Ūdenī peldas tapīrs, saulītē gozējās kāds krokodils, medībās iziet lauva, leopards vai tīģeris. Kāda koka zaros paslēpies viltīgais hameleons. Tālumā atskan gorillas smiekli, no koka uz koku veikli pārlec sarkanbrūnie orangutani. Pa kokiem kāpelē vardes, ūdenī peld  “dzīvais akumulators” – elektriskais zutis, kura strāvas trieciena jauda  sasniedz 600 voltu. Savās gaitās dodas ložu skudras , putnu zirneklis un virs koku galotnēm planē skaistās harpijas. Katram te ir sava vieta, niša kur dzīvot. Naktī pamostas tie dzīvnieki, kuru medību laiks ir tumsa. No 2 km attāluma var sadzirdēt 90 decibelus skaļi bļaujošos bļaurus.  Ir ļoti silts un mitrs. Mūžīgā vasara visu gadu. Džungļu pasaule var lepoties ar skaisto orhideju dažādību, bromēliju spilgtajām krāsām un augu ar lielāko ziedu pasaulē – raflēziju, kura pumpura svars sasniedz 11 kg, zieda izmērs var būt līdz 1 m diametrā. Smarža gan nav no patīkamākajām un augšanas rajonā mudž no lielām dēlēm.

   Mitrie tropiskie meži ir bagāti ar vērtīgiem kokiem, kurus valstis izmanto kokmateriālu ieguvei. Notiek mežu masveida izciršana un izpostīšana. Teritorija  katru sekundi samazinās 2 futbola laukumu lielumā. Iet bojā dzīvnieku un augu valsts. Dzīvnieki tiek medīti trofeju, kažoku dēļ.  Izved augus, dzīvniekus. Nabadzīgo valstu iedzīvotāji dedzina mežus, lai ierīkotu lauksaimniecībā izmantojamās zemes, bet lielo nokrišņu dēļ, augsne ātri tiek izskalota un tiek ierīkotas arvien jaunas plantācijas, tā postot vērtīgo teritoriju. Lai samazinātu kaitēkļu daudzu, tiek izmantotas ķīmiskās vielas, kas atstāj sekas uz augu un dzīvnieku valsti.

   Interesanta izvērsās diskusija par to kādus mūs redz četrkājainie draugi. Vai mūsu mantrausībai, izpriecām kādreiz pienāks gals? Iepriecina, ka arī džungļos ierīko slimnīcas dzīvnieku ārstēšanai, ierobežo medības, rezervātus un daudzas pasaules organizācijas aktīvi cīnās par džungļu teritorijas  saglabāšanu visā pasaulē. Jācer, ka veselais  saprāts uzvarēs!

   Skolas bibliotēkā varēja  apskatīt izstādi veltītu džungļu tēmai un izlasīt aprakstus par neparastākajiem dzīvniekiem.  Turpināsim iepazīt neparasto pasauli mums apkārt  un vērtēsim apkārt notiekošo!