Piena darbi
Ar lielu interesi 3.klašu skolēni devās uz Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, lai piedalītos ,,piena darbos’’. Lūk, ko par šo piedzīvojumu teica paši skolēni:
Man ļoti patika tas, ka pats varēju taisīt sviestu. Nemaz nebija tik viegli, jo jācenšas griezt rokturi vienādā tempā un šis darbs ir jādara diezgan ilgi. Kad visi jau izmēģināja, es turpināju darbu, kamēr sviests bija gatavs. (Martins)
Muzejā bija jābūt pacietīgam, lai sagaidītu savu kārtu pie sviesta kastes un piena separatora. Bija interesanti, ka gājām rotaļās un dziedājām dziesmas, kamēr citi darbojās, tad mainījāmies vietām. (Alise un Kate)
Es uzzināju, kā var izgatavot mieturi no egles, gribēšu to izmēģināt pēc Ziemassvētkiem. Es nebiju iepriekš redzējis caurumainu māla bļodu, ko izmanto šķidruma nokāšanai. (Valters)
Mani iepriecināja tas, ka muzejā varēja ne tikai skatīties ar acīm un klausīties, bet darboties praktiski, paturēt rokās un izpētīt senos traukus un darbarīkus. Bija interesanti iemācīties jaunus, nedzirdētus vārdus, ko tagad vairs nelieto. (Gustavs)
Man patika, ka varējām uztaisīt īstu sviestu un vēlāk to pagaršot. Saimnieces bija uzvārījušas gardu piparmētru un ābolu tēju, tādu es iepriekš nebiju dzērusi. Bija ļoti garšīgi. (Keitija)
Mani interesēja muzējā redzamā lokomotīve. Gribētu atnākt uz šo muzeju vēl kādu reizi, lai apskatītos senās mājas. (Raimonds)
Bez šaubām, skolēni bija priecīgi par ‘’Skolas somas’’ dāvāto ekskursiju ‘’Piena darbi’’. Skolēnu zinātkāri veicināja atraktīvās muzeja darbinieces, kas bija tērpušās tautastērpos. Praktiska darbošanās vislabāk spēj radīt skolēnu interesi un veidot izpratni, tādējādi guvām zināšanas par piena produktu iegūšanu, uzglabāšanu senāk un praktiski izsekojām un piedalījāmies piena pārveidošanās procesā.
Īpašu noskaņu pasākuma noslēgumā radīja kopīgais mielasts – pašu gatavotais sviests ar īstu rudzu maizi, biezpienu un siltu dabīgo tēju – kas šajā dienā bija vislielākais kārums.
Paldies Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja darbiniekiem par laipno uzņemšanu siltajās, mājīgajās telpās, paldies par iespēju piedalīties ,,piena darbos’’ un baudīt gardo cienastu.